Kategorier
Nyheter

Förberedelser inför att bygga ett vackert poolområde

Det finns ingenting som är härliga än att ha en pool i trädgården, och med en ljuvlig pool som antingen är nedgrävd eller står ovan mark kan hela familjen njuta av underbart soliga dagar som inte går att toppa. Innan du kan skapa ditt perfekta poolområde trädgård finns det dock vissa förberedelser som måste vara avklarade, och vi ska tala lite mer om dessa nedan. Fortsätt därför att läsa för att få reda på mer kring vad du kan förvänta dig när det är dags att bygga en pool.

Bör du satsa på en ovanmarkpool eller en nedgrävd pool?

Det första beslutet som måste tas innan du kan börja bygga ditt poolområde trädgård är valet kring poolsort. Det finns som sagt både ovanmarkpooler och nedgrävda pooler med olika för- samt nackdelar. Vilka är då de positiva och negativa aspekterna hos de olika pooltyperna? Jo, gällande nedgrävda pooler kommer dessa lättare att smälta in i det området där de placeras. De är aldrig i vägen för utsikten och blir mer diskreta jämfört med en ovanmarkpool. Samtidigt kommer du lättare åt poolen utan att behöva klättra upp för en stege. Med andra ord är detta ett poolområde trädgård som du har smidig tillgång till.

Det som gör ovanmarkpoolen till ett ypperligt val är först av allt kostnaden. Det är billigare att installera en ovanmarkpool då du slipper att gräva ner den. Det kan också vara så att du bor på en tomt som inte går att gräva i, och för detta skäl blir en ovanmarkpool det bättre valet. Även om marken enbart sluttar en aning kan det mycket väl vara så att det inte går att ha en nedgrävd pool. Välj med andra ord pool baserat på hur just din situation ser ut – det finns inget val som objektivt är bättre än ett annat.

Se till så att du har lov att bygga poolen

Du kan inte bygga ditt poolområde trädgård utan att kontrollera huruvida du behöver ett bygglov eller inte. I många fall är detta inte ett måste, och särskilt inte om du ska bygga en pool ovan mark. För en nedgrävd pool kan det dock ibland behövas ett bygglov, så kontrollera hur fallet ligger till genom att kontakta byggnadsnämnden.

Bygg poolen på rätt plats

När du väljer hur ditt poolområde trädgård ska se ut får du tänka över platsen där du bygger din pool. Du får gärna se till så att det inte lägger sig för mycket skugga över poolen, utan att du har möjligheten att njuta av solen medan du befinner dig i poolen. Det ska heller gärna inte finnas träd i närheten eftersom barr och liknande då kan falla ner i vattnet. Om poolen är nedgrävd och yngre barn ofta leker i trädgården är det också en god idé att bygga upp ett staket runt ditt poolområde trädgård för att alltid vara på den säkra sidan.